376 strani // 272 fotografij v črno-beli barvi z nekaj izjemami // posnetih na 45 festivalih in krajih // v 14 različnih državah // na 4 različnih celinah // oblikovanje knjige: Marek Wajda

“To ni knjiga za ljubitelje in poznavalce jazza. To je knjiga za ljubitelje glasbe in za ljubitelje fotografije, ki ljubijo glasbo.” – Sonja Porle, pisateljica

“To make a comparison, in essence Koritnik represents for jazz in Europe of the ‘90s into today what Roberto Masotti and Gérard Rouy had been in the ‘70s-80s: the eye that captured the spirit of an era. There is no higher compliment.”
– Francesco Martinelli, New York City Jazz Records, february 2019

Glasba je nekaj, kar resnično definira delo Žige Koritnika. Njegova fotografija izraža globoko strast do izvajalcev in spoštovanje do celotne glasbene scene. Glasbenike fotografira že od leta 1986, kar pomeni, da jim sledi že več kot 30 let. Koritnik je imel že več kot 60 samostojnih fotografskih razstav po vsem svetu, delal na več glasbenih festivalih in posnel več kot 150 portretov glasbenikov. Analogna in digitalna fotografija sta orodji, s katerima ustvarja nesmrtne podobe, ki spregovorijo tudi tistim, ki niso del glasbenega sveta.

S knjigo Urejevalci oblakov, ki je za svojo realizacijo uspešno zbrala sredstva na Kickstarterju, Koritnik predstavlja najboljše trenutke, ujete na koncertih, in številne portrete znanih glasbenikov, kot so Anthony Braxton, Cesaria Evora, Ron Carter, Bill Frisell, Joe McPhee, Diane Reeves, Ray Charles, Tom Waits, Miles Davis, Sonny Rollins, Han Bennink, Cesaria Evora, B.B.King, Buddy Guy, Oumou Sangare, Hamid Drake, Peter Brötzmann, The Thing …. Predgovor h knjigi je prispeval John Kellman, knjiga pa vsebuje tudi besedila Matsa Gustafssona, Joeja McPheeja, Kena Vandermarka in Joëlle Léandre.

Letošnje leto bo zaznamovano s predstavitvami knjige. Do začetka aprila so se zvrstile v Galeriji Fotografija (z glasbeno spremljavo Zlatka Kaučiča), na Kreativni Jazz Kliniki v Velenju ( z glasbeno spremljavo Han-a Bennink-a), na festivalu Artacts v St.Johann-u na Tirolskem v Avstriji (z glasbeno spremljavo Ingebrigt Håker Flaten-a). V bližnji prihodnosti bodo predstavitve v Beljaku (Villach-u, pred koncertom Joe McPhee Tria) v Avstriji, v München-u, na Jazz festivalu Ljubljana (ki praznuje letos 60. obletnico obstoja in kjer bo imel Koritnik tudi razstavo), dogovarja pa se še za predstavitve na Sardiniji, Makedoniji, Angliji in še kje.

Knjigo lahko naročite na [email protected], dobi se jo v večjih knjigarnah in Galeriji Fotografija. Pri nas jo distribuira Podjetje Buča Knjigotrštvo. V tujini je za zdaj dostopna v dveh knjigarnah na Sardiniji / Italija, dostopna bo na Danskem.

Cloud Arrangers
Društvo PEGA, 2019